Edit Translation
Île d'Yeu

Het eiland van Yeu in enkele woorden…

Het eiland van Yeu, een compleet eiland geworden rond 5000 v. Chr., ligt 17 km van de kust van de Vendée. Het eiland biedt op 23 km² uit de grond verrezen land een grote verscheidenheid aan landschappen: lange stranden en kustduinen, die door harsachtige bossen worden vastgehouden; een wilde kust met trotse kliffen, die kreekjes met wit zand omringen; landes met kort gras waar armérias bloeien; uitgeholde weggetjes die langs de dalen en de kliffen kronkelen; bosjes van meerdere percelen waar in de schaduw van de bladeren van wilgen en sleedoorns lage huizen met pannendaken en gekleurde luiken nestelen.

Lange tijd belangrijkste tonijnhaven aan de Atlantische kust, is het eiland van Yeu nog altijd zeer gehecht aan de visserij en op zijn kades worden vele soorten vissen gelost: zeebaarzen, zeeduivels, tong, tarbot, dorade, heek en andere soorten die naast nobele schelpdieren liggen.

Het eiland heeft 5000 inwoners, waarvan een kwart jonger dan 25 jaar oud is. Île d’Yeu is een levendige, gezellige plek, diep gekenmerkt door de roep van het ruime sop, die alle liefhebbers van de zee heeft betoverd die hier ooit hun anker hebben gelaten, ook al was het maar voor korte tijd.
Men zegt hier dan ook: “Oya twee dagen, Oya voor altijd”